Wikipedia

Arama sonuçları

11 Nisan 2018 Çarşamba

Dünya’da Huzur Ve Adalet, Ancak İslam’la Tesis Edilebilir!

Üzerinde yaşadığımız bu gezegene şöyle bir göz attığımızda, çoğu şeyin berbat olduğu ve devam eden gidişatın da çok endişe verici olduğunu hemen anlarız. İnsanın yaratıcısıyla, insanın insanla ve doğa ile olan ilişkisi düzgün değildir. Maalesef dünyamız yaşanılmaz bir hâl aldı. Yaklaşık on beş yıl önce Ankara’da rahmetli Roger Garaudy dinlemiştim. Bir Ramazan günü bize hasta haliyle uzun bir konuşma yapmış, konuşmasında dünyanın genel adaletsiz durumunu anlatmıştı. Özetle şunları söylemişti: “Şuanda Amerika dediğiniz ülkede adalet ve insani erdem yok. O sadece güç ile ayakta duruyor. ABD’de gelirlerin % 96’sını, insanların % 4’ü yiyor. Bu %4’lük kesim ise eski İngiliz, Yanki ve Musevi aileler. Geri kalan halkın %96’sı ise gelirden geriye kalan, %4 ile geçinmeye çalışıyor. ABD’de halâ köprü altlarında yaşayanlar var. Nüfusta kayıtlı olmayan milyonlar var. Köprü altlarında doğan, orada yaşayıp orda ölen, devletin haberi bile olmadığı insanlar var.” İnsanoğlu yeryüzünde menfaate dayalı hiçbir insani değer taşımayan sistemler ile yönetiliyor. Bu yüzden her türlü insanî erdem kaybolmuş. Her yerde gözyaşı ve acılar hakim… Allahu Zülcelal, insanı ahseni takvim olarak yaratmıştır. Ve onun tüm yaşamını kapsayacak kaide ve kuralları da Peygamberleri aracılığıyla vahiy yoluyla bize bildirmiştir. Esasında Kur’an’ı Kerim, yeryüzünde insanların kendi aralarında ve doğayla olan tüm ilişkilerinde nasıl davranacağı ve nasıl onurluca yaşayacağını beyan etmiştir. Tabiri caiz ise Kuranı Kerim, dünyanın kulanım kılavuzudur. İnsan’ı Allah yarattı ve nasıl güzel yaşayacağını, nasıl mutlu olacağını da en güzel Allah bilir. İnsanlar vahiyden uzaklaştıkça ya birbirlerine köle oldular yada nefsi emmarelerinin boyunduruğunda mahvoldular. Tarih boyunca bu hep böyle olmuştur. Dünyanın acilen İslam’a ihtiyacı var. Bu sadece iman eden müslümanlar için değil, kafir ve gayrimüslimler için de geçerlidir. Tarihte nice gayri İslami toplumlar İslam’ın adaletine sığınmış ve Müslüman olmadıkları halde İslam’ın adalet sisteminde huzurla yaşamışlardır. Şuan İslam aleminde var olan kilise ve havraların çoğu, İslam uygarlığı döneminde inşa edilmiştir. İslam insanlara sadece ibadet ve güzel ahlak bahşetmedi aynı zamanda ekonomik, sosyal ve siyasal olarak da insanları donattı. Siz yeryüzündeki tüm insanları, ekonomik olarak en güzel seviyeye getirseniz ve tüm insanları akademik bir eğitim çarkından geçirseniz yine mutlu olamayacaklardır. Her insanın başına bir polis dikseniz yine asayişi sağlayamazsınız. İnsan, sadece maddi ihtiyaçlardan mürekkep bir varlık değildir. İnsanın ruhu, aklı ve duyguları vardır ve bunları en güzel şekilde ıslah edecek, ahlaklı kılacak ancak İslam’ın insanlara vaat etikleridir. Allahu Zülcelal hepimizi bu gaflet uykusundan uyandırsın ve İslam’a olan ihtiyacı tüm insanlığa idrak ettirsin. (Âmin)

Takva Elbisesi

Müminlerin vasıflarından biri de “takva”dır. Korumak, korunmak, sakınmak, saygı göstermek, dindar olmak, itaat etmek, korkmak, çekinmek anlamlarına gelen “vikâye” kelimesinden türetilmiş olup, fiil hali “ittika”dır. Takva sahibi olan, ittika eden kimse “müttakî” olarak adlandırılır. Kur’an-ı Kerim adeta baştan sona kadar takva ve türevi olan kelimelerle örülmüş, müminlerin en önemli vasfı olan bu kavram çeşitli kalıplarda 285 defa tekrar edilmiştir. Takva kelimesi için kaynaklarda zikredilen “Allah’tan korkmak” anlamı, bu kavram ile kastedilen manayı tam olarak yansıtmamaktadır. Takva kelimesi köken olarak korku anlamını içeriyorsa da bu, korkunç bir şeyden çekinmeyi değil, sevenin sevdiğini incitmekten çekinmesini, Yaratan’a karşı saygı ve sorumluluk hassasiyetini ifade eder. Bu minvalde takva kavramı için, “Allah bilinci, Allah’a karşı sorumluluk hassasiyeti” ifadeleri, kavramın içeriğine daha uygun düşmektedir. Aslında takva ve ittika kavramlarının içerdiği korku, Allah’a duyulan saygıdan kaynaklanmaktadır. İşte böyle bir hassasiyet, müminleri günahlardan vazgeçirir, iyiliğe ve hayra teşvik eder. (Diyanet İslâm Ansiklopedisi, c. 39, s. 484)

Blog Arşivi

ÇOCUKLARA GÜZEL ALIŞKANLIKLARI NASIL KAZANDIRABİLİRİZ?

Doğruluk, dürüstlük, merhamet, diğerkâmlık, adalet gibi güzel ahlakın emarelerini çocuklarında görmek, her anne babanın isteği ve emelidir. ...

Etiketler İSLAM